matreata

Matreata vs. scalp uscat

Exista o conceptie gresita in ceea ce priveste substanta albicioasa si marunta ce apare in par. Unii o confunda cu matreata si o ataca cu produse impotriva acesteia. In realitate aceasta substanta poate fi doar piele uscata exfoliata. Incercand tratarea cu produse anti-matreata, conditia se poate agrava. Sa vedem care ar fi cateva deosebiri intre conditiile de scalp uscat si de matreata.

Matreata este o problema medicala cauzata in principal de supraproductia de sebum din glandele sebacee aflate la nivelul scalpului. Amestecat cu transpiratie, celule moarte, bacterii, praf si transpiratie, acest sebum in exces provoaca aparitia matretii. Adesea o predispozitie genetica face persoanele mai vulnerabile la aceasta conditie.

Scalpul uscat, pe de alta parte, este cauzat de o secretie insuficienta de sebum. Scalpul deshidratat si uscat duce la aparitia substantei marunte si albicioase care este confundata cu matreata. Sunt de fapt doar celule de piele moarta, piele uscata care se exfoliaza de pe scalp. Hidratarea necorespunzatoare poate fi o cauza a acestui fenomen, de aceea daca stati intr-un mediu uscat si rece aparitia este mai frecventa – prin urmare problema apare mai des in perioada iernii.

Sampoanele anti-matreata disponibile in comert functioneaza in majoritatea cazurilor. Atat matreata cat si scalpul uscat pot fi prevenite printr-o igiena corespunzatoare, de asemenea nu trebuiesc facute excese in ceea ce priveste produsele de ingrijire a parului. Astfel vopsirea frecventa, indreptarea parului cu placa, folosirea de fixativ, geluri sau ceara pot duce la degradarea parului si la aparitia matretii sau scalpului uscat.

Aceste cateva diferente intre cele doua conditii total diferite ne fac sa intelegem mai bine cum sa tratam fiecare afectiune in parte. In cazul matretii se recomanda folosirea de sampon anti-matreata, in timp ce in cazul scalpului uscat trebuie mentinuta hidratarea scalpului. In ambele cazuri se impune o igiena corespunzatoare, iar daca este o conditie deranjanta se poate cere si sfatul unui medic specialist, un dermatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *