stres

5 greseli pe care le facem cand suntem stresati

Sa ne imaginam ca e luni dimineata, inboxul e plin de mailuri necitite, te-ai certat cu partenerul de viata si ti-ai mai varsat si cafeaua pe camasa noua. Ce faci?
a) tipi cat te tin plamanii
b) incepi sa trantesti si sa izbesti prin birou
c) pleci si renunti la tot pentru intreaga zi

Cel mai bun raspuns este d) Nici una din variantele de mai sus.

Cu siguranta ca avem o abordare lipsita de logica in momentul cand suntem stresati si riscam sa facem greseli. Cand se aduna grijile, trebuiesc evitate urmatoarele cinci greseli.

1. Nu iti descarca nervii pe cel de langa tine. Poate ti se pare de ajutor, te descarci instantaneu, insa studiile arata ca stresul este contagios, si astfel stresul tau se va rasfrange si asupra celeilalte persoane. Starea de anxietate si nervozitate nu este benefica pentru nimeni.

2. Nu lua decizii pripite. Evita luarea de decizii importante in momentele cand esti stresat. Cercetatori de la Harvard au monitorizat un grup de studenti observand ca cei ce se aflau sub stres au luat decizii proaste datorita faptului ca mintea le era prea preocupata.

3. Nu amana responsabilitatile. Cu totii am fost acolo. Eram coplesiti de situatie si am decis ca cea mai buna cale este amanarea listei de prioritati. Acest obicei de a amana poate usura stresul pe moment, insa ulterior este chiar cauza stresului, pentru ca se aduna tot mai multe responsabilitati.

4. Despicarea firului in patru si analizarea in parte a fiecarui detaliu trebuiesc de asemenea evitate. Poate parea natural sa analizam toate aspectele cand ceva nu merge bine, insa cei ce insista si se gandesc indelung la aspectele negative risca aparitia depresiei si anxietatii.

5. Neglijarea somnului
Stresul creaza haos in programul de odihna, si poate acesta este cel mai negativ aspect. A urmari o emisiune la ore tarzii pentru detensionare poate parea o metoda de relaxare, insa privarea de odihna a organismului are efecte mult mai negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *