vulcani

Afla care sunt cei mai renumiti vulcani din lume

De multe ori ramanem fara cuvinte in fata unui vulcan uimitor. Unii vulcani sunt atat de fascinanti si de vizitati, incat ne vine greu sa credem ca acestia chiar sunt fenomene terestre. Vulcanii sunt incitanti si misteriosi, uneori periculosi sau blanzi, dar intotdeauna gata sa ne surprinda.

Unii vulcani sunt in stare latenta, dar ar putea oricand sa erupa, iar altii au activitate aproape constanta de ani de zile. Cu toate acestea, ambele tipuri starnesc, in mod egal, motive dde ingrijorare. Printre diferitele tipuri de vulcani, super-vulcanii sunt de departe cei mai distructivi. Unul dintre cele mai bune exemple de haos pe care aceste forte distructive ale naturii le pot crea a fost eruptia Vezuviului, care a ingropat intregul oras Pompei, in anul 79 i.C.

Vulcanul cu cel mai mare potential distructiv este, de departe, Yellowstone Caldera.  Acesta este situat in National Yellowstone Park, in Statele Unite ale Americii. Se pare ca Yellowstone se afla pe o regiune vulcanica considerata a fi alimentata de manta de baza, care este anormal de calda, comparativ cu mantaua din alta parte. In aceasta regiune s-au iregistrat cel putin trei super eruptii, acum cateva milioane si mii de ani in urma. Daca astfel de eruptii s-ar produce in zilele noastre, acesta ar putea fi sfarsitul oamenii. Cu toate acestea, oamenii de stiinta declara ca o eruptie puternica ar putea avea loc abia pesste cateva mii de ani.

Sakurajima este un vulcan din sudul Japoniei, iar pana in anul 1914 acest vulcan se afla pe insula Kyushu. Acest vulcan este o amenintare permanenta pentru cei  700.000 de locuitorri ai orasului Kagoshima.

Mauna Loa, Hawaii este unul dintre cei cinci vulcani ai statului Hawaii si cel mai mare vulcan din lume in ceea ce priveste aria de acoperire si dimensiunile sale. Ultima eruptie s-a inregistrat intre 24 martie 1984 si 15 aprilie 1984. Este considerat a fi unul dintre cei mai periculosi vulcani, datorita concentratiei mari de populatie din apropiere.

Vulcanul Krakatau este situat in Stramtoarea Sunda din Indonezia, si este cel mai cunoscut vulcan datorita seriei de eruptii inregistrare in august 1883. In timp, activitatea acestui vulcan a condus la formarea unei noi insule, numita Anak Krakatau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *