business online

Avantaje si dezavantaje ale afacerilor online

Intregul proces de realizare a unui site, de a ajuta potentialii clienti sa navigheze prin el, de a le prezenta produsele disponibile, cu discounturi, oferte si vouchere a devenit obiectivul oricare afaceri in momentul de fata. Odata cu internetul, si comertul electronic capata o din ce in ce mai mare importanta, exista insa desigur si o serie de avantaje si dezavantaje pe care le prezentam in continuare.

Prezenta la nivel mondial este poate cel mai mare avantaj al afacerilor online. Folosirea internetului pentru promovarea produselor garanteaza prezenta acestora la nivel mondial, la costuri mult mai reduse decat prin alte canale si strategii de marketing.

Dezvoltarea unei strategii competitive este absolut necesara in acest caz, pentru ca fara o strategie, ca in orice sector al marketingului, va fi imposibil sa fie mentinute avantajele si profiturile. Afacerile online mai prezinta un avantaj: au imbunatatit serviciile cu clientii. Ferestre de pop-up chat in care se poate discuta direct, formulare de contact la care se raspunde rapid, chiar si platile online au dus la aceasta imbunatatire.

Din seria dezavantajelor se remarca limitarile pe sectoare. Spre exemplu sectorul alimentar nu a beneficiat in termeni de crestere a vanzarilor online intrucat alimentele sunt bunuri perisabile. Clientii nu cauta alimente pe internet, ci prefera sa mearga la supermarket sa le cumpere.

Problema securitatii este de asemenea un alt neajuns pentru afacerile online. Clientii raman uneori doar cu dubii cu privire la siguranta modalitatilor de plata, au probleme cu increderea in ceea ce priveste livrare la domiciliu sau altele.

Intangibilitatea ar fi un alt dezavantaj pentru afacerile online. Efectiv clientilor le place sa probeze haina cumparata, sa testeze la bancul de probe laptopul pe care il cumpara, pentru a verifica absolut tot. Din pacate domeniul afacerilor online nu ofera aceasta posibilitate.

Intr-adeva business-ul online are setul sau de avantaje si dezavantaje. Oricum ar fi insa, fiecare afacere trebuie sa isi regandeasca modul de operare si sa adopte si intrarea in mediul online, pentru a-si asigura supravietuirea si succesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *