efect de sera

Cauzele efectului de sera

Efectul de sera este privit in general ca principalul motiv aflat in spatele incalzirii globale. Intr-un trecut nu tocmai indepartat, efectul de sera a fost prezentat preponderent intr-o lumina proasta, precum fiind ceva ce este daunator organismelor vii. Intr-adevar gazele ce provoaca efectul de sera se numara printre cauzele incalzirii globale, care, pe termen lung, ameninta existenta vietii pe Pamant. Aceasta insa doar in cazul in care concentratia lor este marita; aceste gaze sunt esentiale pentru sustinerea vietii pe aceasta planeta.

Gazele ce provoaca efectul de sera au un impact negativ numai atunci cand sunt eliberate in exces in atmosfera, in principal datorita activitatilor umane.

Ce este de fapt efectul de sera? Cand Pamantul primeste energie de la soare sub forma caldurii, suprafata terestra absoarbe 50% din aceasta. Radiatia absorbita de atmosfera este redistribuita in toate directiile – o parte este trimisa spre spatiu, in timp ce o alta parte este retrimisa spre suprafata terestra. Aceasta energie retransmisa spre suprafata terestra este datorita prezentei in atmosfera a gazelor de sera, de aici vine si denumirea de „efect de sera” – fenomen natural ce ajuta la pastrarea unei temperaturi calde si echilibrate la nivelul suprafetei terestre, benefic pentru toate organismele vii. In momentul in care, datorita activitatilor umane, este eliberata in atmosfera o cantitate considerabil mai mare de astfel de gaze de sera, automat o energie terminca mai mare ramane blocata in atmosfera, provocand astfel incalzirea globala.

Principalele cauze ale acestui fenomen le reprezinta:

– defrisarea necontrolata – padurile ajuta la mentinerea echilibrului natural, prin absorbtia dioxidului de carbon aflat in exces in atmosfera. Defrisarile duc la o crestere a nivelului acestui gaz in atmosfera si amplifica astfel efectul de sera

– arderile combustibililor fosili sunt o alta cauza, gazele cu efect de sera trecand in atmosfera prin arderile combustibililor (de natura petroliera), carbunelui si gazelor; acestea sunt folosite in special in industrie, iar unele produse emanate de fabrici si capacitati de productie elibereaza in atmosfera gaze care raman pentru mult timp acolo, observandu-se o crestere a temperaturii medii

– cresterea populatiei este un factor ce contribuie indirect la majorarea efectului de sera; odata cu cresterea populatiei, cresc si nevoile acesteia, creste nevoia de spatiu de locuit, se defriseaza astfel excesiv, se lucreaza in industrie mai mult etc.

Gazele cu efect de sera sunt:

– vaporii de apa – cea mai abundenta forma de gaze cu efect de sera, o crestere a temperaturii observandu-se in momentul in care o mare cantitate de vapori de apa este prezenta in atmosfera

– dioxidul de carbon – este prezent in atmosfera in mod natural, insa urbanizarea, revolutia industriala si activitatea umana au contribuit la cresterea nivelului acestuia in zilele noastre.

– mertanul – are o contributie intre 4-9% la efectul de sera

– oxidul de azot – gaz produs de activitati agricole si de arderea combustibililor fosili

– clorofluorocarbonati – de origine antropica, folositi in industria frigorifica, aerosoli, stingatoare pentru incendii etc.

Dupa cum am mentionat anterior, efectul de sera este un fenomen natural ce sustine viata. Daca insa procentajul gazelor ce il sustin este crescut, efectele vor fi cu siguranta vizibile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *