A merge pentru prima data la un nou loc de munca este in egala masura entuziasmant dar si inspaimantator. Pe de o parte iti doresti sa te alaturi noului colectiv, pe de alta parte ti-e frica sa nu faci vreo greseala care sa iti marcheze de la inceput intreaga evolutie in organizatie.
Un nou angajat este tot timpul verificat si orice greseala poate sa il coste locul de munca. Prin urmare trebuie acordata o atentie deosebita la performante, comportament, prezentare, intrucat toate acestea vor avea un impact asupra perceptiei colegilor si sefilor.
Implementarea masurilor potrivite nu securizeaza doar jobul, insa transforma angajatul in unul indispensabil pentru organizatie. Prin urmare trebuie constientizat faptul ca urmatoarele greseli facute de incepatori trebuie evitate.
A pune intrebari prea multe sau prea putine este in egala masura dezavantajos. Daca pui prea multe intrebari dai impresia ca nu stii absolut nimic, dai impresia de prea multa nesiguranta. Pe de alta parte, daca pui prea putine intrebari si nu ceri sfaturi, poti fi privit ca dezinteresat si ignorant. Trebuie astfel sa pastrezi un echilibru – pune intrebarile potrivite si relevante legate de locul de munca.
A nu fi proactiv este o alta greseala grava. Intotdeauna trebuie sa adaugi valoare muncii tale prin oferirea de sugestii, imbunatatirea proceselor, estimarea si completarea sarcinilor inainte de termen si asa mai departe. Cu siguranta trebuie sa eviti expresii de genul „asta nu tine de mine”.
Te gandesti ca tu stii mai bine? Gandeste-te inca o data! Noii angajati, desi poate ca au o experienta considerabila in acelasi domeniu la joburi anterioare, fac greseala de a se gandi ca stiu totul mai bine decat oricine. Cu toate acestea, trebuie constientizat faptul ca toti ceilalti colegi sunt mai bine familiarizati cu procedurile din organizatie. Trebuie astfel sa te adaptezi si sa arati ca esti dispus sa inveti.
Pentru un nou angajat cel mai bun sfat ar fi sa urmeze pasii necesari pentru a construi increderea celorlalti in el. In afara de aceasta, nu trebuie sa faci greseala de a te astepta sa fii indrumat sau laudat de sef. Cere feedback si sfaturi, mentine relatii bune cu toata lumea, mentine totul la nivel profi si vei vedea ca treptat totul va fi bine.