death

Ce se intampla cand mori

De ce se tem majoritatea oamenilor de moarte? De ce ii face sa fie mai slabi? De ce unii nici macar nu vor sa se gandeasca la moarte si la ceea ce inseamna?

Probabil raspunsul la aceste intrebari este teama de necunoscut, sau faptul ca pur si simplu nu stii la ce sa te astepti. Nimeni nu stie de fapt din timpul vietii ce se va intampla dupa ce moare. Este un subiect care te scoate din zona de confort. Siguranta, relatiile, banii, valorile, sperantele, temerile, visele, dorintele, toate sunt pierdute odata ce mori. Intr-un fel asta inseamna o anihilare completa si totala a fiintei, sau asta se crede cel putin. Exista si o umbra de indoiala, deoarece exista multe teorii vehiculate in momentul de fata. Teorii care se invart in jurul ideii de viata dupa moarte, multe culturi din lume au explicatii diferite cu privire la acest subiect, in continuare vor fi prezentate cateva dintre ele. Prezentul articol nu cauta sa ofere neaparat o explicatie, ci doar o incursiune asupra diferitelor viziuni si teorii cu privire la acest subiect.

Credinta hindusa se bazeaza pe renastere, pe reincarnare sau o viata dupa moarte, cand vine explicat acest concept. Se spune ca sufletul este mai important decat trupul in acest caz, sufletul care provine din fiinta suprema si al carui scop suprem este sa se reuneasca cu aceasta forta suprema. Pentru aceasta trebuie ca sufletul sa fie purificat, sa lase in urma toate dorintele, negativitatea, atasamentele si toate celelalte ce tin de partea lumeasca, si sa dezvolte puritatea gandurilor, sacrificiul si dragostea neconditionata, numai atunci putand fi unul si acelasi cu forta suprema. Pentru aceasta sufletul trece prin mai multe etape, se reincarneaza dintr-un corp in altul, pentru a se rafina si a se purifica.

In crestinism parerile sunt impartite in functie de ramura crestinismului de care apartine persoana. Romano-catolicii sunt de parere ca dupa moarte sufletul are trei variante posibile: daca a fost apropiat de Dumnezeu, va fi trimis in rai, daca a fost un suflet corupt, pacatos, va fi trimis in iad, iar a treia optiune ar fi purgatoriul, unde sufletele care nu au o afinitate perfecta pentru Dumnezeu trebuiesc purificate pentru a putea fi trimise in rai. Culturile protestante pe de alta parte sunt de parere, in marea majoritate, ca sufletul dupa moarte patrunde in eternitate. Odata cu a doua venire a lui Isus va fi si judecata de apoi si atunci sufletele vor fi trimise in rai sau in iad, neexistand aici conceptul de purgatoriu.

Iudaismul se concentreaza pe existenta conceptului de naranchai – sursa spiritualitatii unei persoane. Nu reprezinta trasaturile si faptele bune ale unei persoane ci nivelul sau de spiritualitate. Evreii cred si ei intr-o viata dupa moarte, un suflet bun este dus intr-un taram al sufletelor unde naranchai va continua sa se amplifice, iar sufletele rele sunt trimise in purgatoriu. De asemenea exista conceptul ca in unele situatii sufletele se intorc inapoi, pentru a indrepta un rau sau pentru a remedia o anume situatie, sau un suflet bun care este trimis inapoi pentru a-i indruma pe altii.

In conceptia islamica, moartea unei persoane prezinta doua optiuni pentru sufletul acesteia. Odata plasat corpul in mormant sunt recitate rugaciuni pentru ca sufletul sa isi inceapa calatoria mai departe in siguranta. Sufletul va fi trimis in rai sau in iad, exista 7 nivele de rai si cu cat sufletul este mai pur, cu atat nivelul in care va ajunge va fi mai ridicat, iar iadul are – in conceptia islamica – multiple forme de tortura pentru sufletele incarcate negativ.

Cu toate aceste diferente culturale de abordare se observa o teorie care apare in toate – conceptul faptelor bune si faptelor rele. Daca ai fost o persoana buna, ti se vor intampla lucruri bune dupa ce vei muri, in caz contrar, nu. Insa cine spune sufletului carei religii apartine?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.