Marea Britanie nu se numara printre membrii fondatori ai Uniunii Europene. In anii ’50, la momentul dezbaterilor cruciale privind infiintarea comunitatilor europene de catre sase state continentale in frunte cu Franta si Germania, Londra s-a opus virulent integrarii, nedand nicio sansa proiectului european nascent.
Daca va exista o iesire britanica sau ”Brexit” nu stim inca, insa se poate sa fie o posibilitate reala. Cu toate acestea, ar trebui sa ne intrebam ce ar presupune faptul ca britanicii renunta la UE. Parerile expertilor sunt impartite. Rapoartele recente arata ca economia Marii Britanii ar suferi foarte mult, daca aceasta ar parasi UE. Insa unii lideri de afaceri sustin ca ar fi mai bine ca aceasta sa se tina departe de birocratia europeana.
Daca privim cu atentie domeniile cheie din comert, afaceri, imigrari, libertate de circulatie si birocratie, ne putem intreba ce viitor ar avea Marea Britanie inafara Uniunii Europene.
Sectorul bancar- Afaceristii bancheri din Marea Britanie prefera ca aceasta sa ramana in UE. Aceestora le este frica, ca accesul lor la pietele de capital profitabile europene ar putea fi impiedicate daca tara paraseste blocul european. UE poate contribui la deschiderea unor piete straine cum ar fi China, mai eficient decat daca Marea Britanie ar actiona pe cont propriu.
Exporturile– Cea mai mare piata unica de export a Marii Britanii ramane UE, in contextul in care un procent de 53% din produsele britanice au fost cumparate de state membre ale UE in 2011. Acest sector al economiei britanice sprijina direct dar si indirect trei milioane de locuri de munca. Fara cresterea exporturilor inregistrate anul trecut, britanicii ar fi recazut in recesiune mult mai devreme.
Importurile- Marea Britanie importa mult din celelalte state membre din UE, poat chiar mai mult decat exporta. In anul 2011, a exportat in UE marfuri in valoare de 159 miliarde de lire si a importat bunuri in valoare de 202 miliarde de lire, creandu-se un deficit comercial anual in valoare de 42 de miliarde de lire.