Acum 28 de ani, a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din lume care a cuprins orasele Cernobil si Pripyat. In luna aprilie, 1986 un reactor a explodat in cadrul Centralei Nucleare si a ajuns sa emita radiatii in atmosfera ce s-a raspandit pe tot globul.
Din anul 2008 pana acum au fost inregistrate doar 64 de morti ca urmare directa a expunerii la radiatii. Tragedia a generat insa probleme de sanatate pe termen lung. Se spune ca aproximativ 60% din materialele radioactive aruncate in aer au ajuns in Blearus.
Au fost necesari mai bine de 500 000 de muncitori pentru a contine contaminarea pentru a evita o cataastrofa de proportii mai mari. Dezastrul de la Cernobal a fost o mare piedica in economia Sovietica.
Greenpeace estimeaza ca au murit in jur de 200 000 de oameni in perioada 1986 – 2004 ca urmare a radiatiilor, dar aceasta cifra este ridicata la 985 000 conform publicatiei ruse „Cernobil”.
Majoritatea acestor morti au fost atrubuite actiunilor de salvare de dupa tragedie. Chiar si astazi exista un cimitir de automobile care contine elicoptere, masini, tancuri care au ramas neatinse dupa dezastru.
In timp ce Cernobil era un oras care avea o populatie destul de mica, Pripyat a fost infiintat in anul 1970 cu scopul de a adaposti cei 50 000 de oameni care aveau sa lucreze la centrala nucelara. Este destul de greu sa gasesti orase de dimensiunea Pripyatului, total abandonate. Chiar si asa anumite companii ucrainiene ofera tururi in aceste zone chiar daca nu este recomandat.
Pripyat este un loc destul de bine documentat si fotografiat si poti studia orasul si din confortul scaunului din fata PC-ului. Au fost realizate numeroase documetare care iti ofera date despre orasul parasit. Au trecut mai bine de 28 de ani de cand a avut loc dezastrul, dar chiar si in ziua de astazi nivelul radiatiilor este unul care poate avea urmari grave daca se sta mai mult de cateva zile in Cernobyl.