muraturi

Cu si despre muraturi

Muraturile au fost dintotdeauna prima alegere cand a venit vorba de adaugat un plus de aroma mancarurilor zilnice. Au insa, din punct de vedere al sanatatii, vreo valoare nutritiva? Sunt sanatoase?

Totul depinde de metoda de conservare. Castravetii, fructe precum struguri sau mere si altele ce pot fi puse la murat fara indoiala au valoare nutritiva, insa procesul de conservare determina continutul nutritional final.

Fermentarea naturala folosita pentru muraturi – muraturile in saramura – se pare ca este cea care pastreaza cel mai bine valoarea nutritiva a legumei sau fructului murat. Aceasta datorita faptului ca nu se foloseste o incalzire excesiva pe parcursul procesului, sau o imbuteliere insotita de pasteurizare. Se folosesc doar conservanti naturali, prin urmare consumul acestor muraturi in cantitati mici este o metoda usoara de a creste numarul de bacterii benefice din intestine.

Metodele moderne de conservare a muraturilor le includ pe cele in otet, conservate si pasteurizate. Tratamentul termic al acestora le creste termenul de valabilitate, insa omoara enzimele, bacteriile benefice dar si unele vitamine sensibile la temperatura. Procedeul de tratare terminca reduce valoarea nutritionala a produsului final. Prin urmare aceste muraturi procesate au o valoare nutritiva mai redusa decat muraturile traditionale, in saramura.

Fara indoiala muraturile in saramura sunt sanatoase si foarte gustoase, insa trebuie evitat consumul in exces. Motivul este unul simplu: continutul ridicat de sare. Consumul de prea multa sare poate cauza dezhidratare si poate creste riscul de afectare a rinichilor sau atacuri cardiace. Tinand cont de aceste riscuri trebuie mentinut un consum moderat de muraturi.

Moarea sau sucul muraturilor consumat in cantitati mici ofera de asemenea cateva beneficii pentru sanatate. Continutul bogat in sodiu poate ajuta la usurarea crampelor musculare si la inlaturarea simptomelor mahmurelii. Chiar si consumul sucului muraturilor in otet poate contribui la usurarea arsurilor.

Per total, se pare ca fermentatia naturala este metoda traditionala si de asemenea cea mai recomandata cand se doreste pastrarea mai multor elemente nutritive. De aceea sunt de preferat muraturile in saramura in locul celor in otet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *