viitor-cu roboti

Cum ar arata un viitor cu roboti?

Inovatiile si progresele din industria roboticii au facut ca visele pasionatilor de filmele Sci-Fi sa devina realitate. Cu programe asemanatoare celor de la DARPA, oamenii de stiinta lucreaza, in continuare, la lucruri iovative, incercand sa dezvolte roboti capabili de inteligenta artificiala. Cu toate ca e un lucru uimitor- acela de a crea inteligenta artificiala- totusi, nu putem sa nu ne gandim ca o forma superioara de inteligenta va avea abilitatea sau autonomia de a poseda. Astfel, pentru ca aceste „creaturi” sa nu ne faca niciun fel de problema, oamenii ar trebui sa urmeze o serie de reguli.

Robotii trebuie sa fie masinarii, nu oameni- Poate ca un robot care nu are aspectul unui om ar putea sa para mai putin evoluat, dar nu asta conteaza. Cel mai bine e sa mentinem nivelul de inteligenta artificiala la o anumita etapa de evolutie: in general, oamenii de rand nu isi doresc sa  vada roboti capabili de emotii si de expresii faciale- care sa le imite pe cele ale oamenilor. Ei bine, datorita progreselor din domeniul tehnologic, specialistii din intreaga lume isi doresc sa creeze roboti capabili de sentimente, insa nu vad ca acest lucru s-ar putea transforma in ceva teribil, deoarece aceste masinarii vor avea capacitatea de a ne „dezumaniza”. Ar fi frumos sa fim constienti de pericolele acestei dezvoltari si sa fim capabili sa evitam ca robotii sa ne transforme pe noi, oamenii, in sclavi umani.

Robotii trebuie sa ramana roboti

Sa recunoastem, incercarile de a face ca robotii sa arate din ce in ce mai mult cu oamenii, nu sunt nimic altceva decat niste vise urate devenite realitate. Toata lumea poate recunoaste aspectul bizar care il capata un robot cu chip semi-uman. Exista ceva extrem de ciudat intr-un lucru care e aproape uman, existand riscul de a contribui la o serie de daune psihologice pentru oameni.

De exemplu, un spatiu plin cu replici- androizi care arata si actioneaza ca adultii umani, insa sunt lipsiti de emotie- nu reprezinta nimic altceva decat un cosmar devenit realitate. De ce nu ne putem opri aici si ne dorim ca aceste masinarii sa arate din ce in ce mai mult cu oamenii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *