spoiled

Cum sa te comporti cu un copil rasfatat

Gandul de a merge cu micutul la supermarket te ingrozeste? Te simti manipulat de lacrimile sale inocente? Posibil sa ai un copil cam rasfatat, sa vedem cum ai putea trata aceasta problema.

Comportamentul egoist, pretentii de recompense, comportament narcisist, manipularea intr-un fel in care ii face pe parinti sa se simta vinovati sunt doar cateva caracteristici ale unui copil rasfatat. Aceasta se datoreaza parintilor prea indulgenti, care cred ca banii pot inlocui atentia si timpul pe care trebuie sa il acorde copilului sau care uneori nu pot pur si simplu sa spuna „Nu” cand micutul le cere ceva. Nu e usor sa refuzi micuta fiinta pe care o iubesti mai mult decat orice pe lume, dar nici nu trebuie sa ii oferi orice mult prea usor, trebuie sa invete valoarea unor lucruri, altfel s-ar putea sa ai surpriza sa dezvolte un comportament nu prea placut ulterior.

Primul si cel mai important lucru e sa-ti pastrezi cumpatul. Daca tipi la copil nu-ti va fi de nici un ajutor, nu-l vei face sa te asculte, te vei enerva doar mai mult. Pastreaza un ton calm al vocii iar daca juniorul ridica tonul, cere-i sa il coboare, spunandu-i ca altfel nu puteti vorbi.

E bine sa incepi din timp, imediat ce realizezi ca esti manipulat si santajat prin lacrimi sau alte metode de cel mic. Nu tolera un astfel de comportament, nu-i da orice iti cere ca sa scapi de el daca ai ceva important de facut. Toate acestea il vor incuraja si va ajunge sa creada ca poate obtine orice cu cateva tipete si lacrimi.

Recompenseaza-i comportamentul bun, in loc sa-l pedepsesti pentru greseli. Pedepsele pentru greseli ii vor spune ca lucrul ce l-a facut nu este bun, dar recompensarea unui comportament adecvat il va invata pe copil care sunt lucrurile bune si indicate. Nu trebuie ca recompensele sa conste in lucruri materiale tot timpul. O imbratisare si un pupic ar trebui sa fie suficient, doar din timp in timp sa-l mai recompensezi si material.

Invata-ti copilul sa prioritizeze. Cere-i pe cat posibil sa decida care sunt lucrurile pe care si le doreste si care sunt cele de care intr-adevar are nevoie. Invata-ti copilul de asemenea sa puna pret pe ceea ce are. Discuta cu el despre alti copii care nu au nici macar ceea ce are el, despre copiii defavorizati si orfani, fa-l sa realizeze ca este foarte norocos cu ceea ce are, ca nu trebuie sa se planga de fiecare data ca nu are ceva.

Mintea copilului este una inocenta. Daca va vedea ca micile sale santaje aduc rezultate, va continua sa le aplice, in schimb daca va vedea ca nu e o metoda eficienta de a obtine ce vrea, se va plictisi de ele si va inceta. Mentine-ti ca parinte un comportament adecvat si petrece mult timp impreuna cu micutul, cu siguranta va aduce rezultate excelente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *