capac

De ce toaletele publice au capacul in forma de U?

Exista o diferenta mare intre o toaleta publica si cea de acasa, iar diferenta nu tine de miros: capacul toaletei are o forma diferita. Aproape toate toaletele publice au acea mica deschidere in fata, care are forma literei U. In cele mai multe bai private, prin contrast, se gasesc toalete cu capac rotund sau oval.

Insa de ce exista aceasta diferenta?

Este, mai degraba, un lucru ce tine de igiena. Indiferent de igiena pe care o ai, capacele in forma de U ofera sansa ca oamenii sa evite atingerea scaunului cu partea intima, si ofera cu un loc mai putin pentru a fi stropit.

Aceste capace de toaleta sunt create, cu aceasta deschidere in fata, pentru a le fi cat mai usor femeilor, declara specialistii. Deschizatura „permite femeilor sa sa stearga dupa ce au folosit toaleta, fara insa a atinge scaunul”- declara Lynne Simnick, vice presedinte al IAPMO. Asfel, aceste capace sunt proietate pentru cei care care se sterg spre fata.

Inafara de acest lucru, capacele in forma de U sunt mult mai ieftine decat cele normle, deoarece se foloseste mai putin material. Directorul Roger Barry al companiei britanice Healthmatic, o companie care proiecteaza si gestioneaza toaletele publice, declara ca aceste capace sunt mult mai putin predispuse la a fi furate. Cu toate ca te inrebi cine ar fura un capac de toaleta, acesta spune ca acest lucru este o problema mare. Intr-adevar, ar trebui sa fim recunoscatori pentru ca avem capace de toaleta in grupurile sanitare publice…

Toaletele publice in Romania

Cine mai are nevoie de un capac de toaleta, daca igiena intr-o toaleta publica lipseste cu desavarsire? Si, daca stam bine si ne gandim, in Romania, nu igiena este problema, ci lipsa toaletelor ecologice sau a celor publice: Ministerul Turismului recunoaste ca lipsa de toalete publice din locurile frecventate de turisti reprezinta o problema grava, care trebuie rezolvata cat mai curand, insa rezolvarea ei nu este de competenta sa, ci a administratiilor locale si a Administratiei Nationale a Drumurilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *