stres

Efecte secundare ale stresului

In viata de zi cu zi prezenta stresului este una normala. Este foarte important sa cunosti efectele secundare ale stresului si sa reusesti sa treci peste ele. Stresul se refera la apasarea fizica si psihica pe care o simte organismul in unele situatii solicitante sau nu prea confortabile. Pana la o anume limita poate fi benefic intrucat ne ajuta sa dam tot ceea ce e mai bun din noi. Ne scapa de plictiseala care s-ar fi strecurat in viata noastra daca tot timpul totul ar fi fost roz. Cu toate acestea, prea mult stres poate fi un motiv de ingrijorare, poate duce la afectarea sanatatii si a relatiilor. Fiecare din noi avem nivele diferite de toleranta. Daca insa limita este depasita, se fac simtite efectele stresului, fiecare reactionand diferit. Printre efecte se numara iritabilitatea, imposibilitatea de a gandi clar, lipsa concentrarii, oboseala si altele.

Efectele negative vizibile la care este supus corpul datorita tensiunii se manifesta in efecte imediate precum palpitatii, lipsa aerului, uscarea gurii, dureri de cap sau de spate, durere in piept, maini reci si asa mai departe. Sangele este deviat din stomac catre musti pentru a face fata provocarii iar stomacul si intestinele isi pot goli partial continutul pentru a pregati organismul pentru o reactie rapida. Aceasta duce la un sentiment de nervozitate, deranjamente la stomac, stare de voma sau diaree, efecte cauzate ca rezultat al situatiilor foarte stresante care necesita un raspuns imediat sau intr-o perioada foarte scurta de timp. Alte cateva efecte pe care le poate avea stresul asupra organismului sunt enumerate in continuare.

Depresia este unul din principalele efecte. Daca nu poti sa faci fata uneia sau mai multor situatii solicitante stresul se acumuleaza, provocand atat oboseala mentala cat si fizica. Starea de tensiune si anxietate se acumuleaza, si duce in cele din urma la depresie.

In timp ce se trece prin aceasta stare, consumul de calorii creste. Simtim o nevoie de a manca si de a compensa esecul de a trece peste o situatie dificila prin supra-alimentare. Ceea ce este mai rau este ca apelam de cele mai multe ori la asa-numita „junk-food”, bogata in zaharuri, grasimi si uleiuri, care provoaca o crestere in greutate.

Efecte cardiovasculare, insomnie si un sistem imunitar slabit sunt printre alte efecte cauzate de stres, precum si probleme cu anxietatea, cu memoria, incapacitatea de a lua decizii, lipsa concentrarii, incredere in sine scazuta.

Stresul este ceva cu care trebuie sa ne confruntam, nu putem scapa de el. Uneori este benefic, alteori nu. Ceea ce trebuie sa realizam este ca nu trebuie sa ne lasam prada efectelor sale, ci sa invatam cum sa trecem peste acele situatii stresante si sa ne controlam in asa fel incat sa nu avem de suferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *