Everest

Everestul NU este cel mai inalt munte din lume

Au trecut mai bine de 6 decenii de cand muntele a fost escaladat oficial pentru prima data. Acesti primi exploratori au fost Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay. De-a lungul timpului au fost numeroase de astfel de incercari de a ajunge in varf. Multe s-au finalizat cu bine altele au avut un final mai putin fericit.

Daca ai fost atent la lectiile de geografie din scoala generala probabil ca iti aduci aminte ca muntele Himalaya are o intaltime de 8848 de metri. Totusi daca mergi in China, acestia iti vor spune ca nu este tocmai asa. Pana in anul 2010, chinezii spuneau ca muntele Everest are o inaltime de 8844 de metri. O diferenta destul de mare intre ce credea lumea si ce credeau chinezii. In general cand se masoara altitudinea unui munte se ia in considerare si stratul de zapada sau gheata ce s-a depus in varf. Ei bine chinezii refuzau sa ia acest strat in calcul, de aici si dimensiunea mai redusa.

Chiar daca muntele everest are cel mai inalt punct de pe fata pamantului, muntele in sine nu este cel mai inalt din lume.

Mauna kea, este un vulcan inactiv din Hawaii care are o inaltime de 4205 metri deasupra nivelului marii. Insa acest vulcan are o baza ce se extinde la 6000 de metri sub suprafata ape. Astfel acest munte ar avea un total de 10200 de metri inaltime, cu aproximativ o mila mai inalt decat Everestul.

Everestul nu este cel mai inalt varf si nici macar cel mai mare munte. Spre exemplu Chimborazo, din Ecuador, ajunge la o inaltime de 6267 de metri inaltime deaspra nivelului apei dar in realitate este cel mai indepartat punct de centrul pamantului. Acest lucru este posibil deoarece Chimborazo este la doar un grad de Ecuator. Pamantul este mai bombat la Ecuator de aici si aceasta constatare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.