Fast-food-ul este un termen generic pentru alimentele ce pot fi gatite si servite in timp foarte scurt. Multe dintre ele sunt delicioase, insa vin si insotite de diverse probleme de sanatate asociate consumului lor. Adesea copiii si tinerii sunt atrasi de aceste alimente, insa se pare ca un consum al acestora poate sa ii afecteze, in special din punct de vedere al greutatii.
Fast-food-urile sunt bogate in grasimi, zaharuri si calorii, mai mult decat alte tipuri de alimente. Astfel au o valoare nutritionala scazuta, iar multi dintre copii dar si parinti nu sunt constienti de urmatoarele fapte legate de alimentele de tip fast-food.
Nivelul mare de zaharuri face ca acei copii ce consuma des fast-food sa prezinte un risc ridicat de a dezvolta diabetul de tip 2. La o varsta frageda declansarea diabetului poate afecta serios sanatatea.
Grasimile saturate gasite in fast food sunt de asemenea foarte daunatoare pentru sanatatea copiilor, datorita cresterii nivelului de colesterol si trigliceride. Se ajunge astfel chiar de la o varsta frageda sa existe un risc de aparitie al afectiunilor cardiovasculare.
Sarea prezenta in fast-food-uri are ca rezultat al consumului cresterea tensiunii arteriale. Fast-food-ul cauzeaza obezitate, din acest motiv copiii trebuie feriti pe cat posibil de aceste alimente. Obezitatea de la o varsta mica ii face pe acesti copii sa oboseasca mai repede decat altii, sa ajunga sa aiba un stil de viata sedentar care nu face altceva decat sa agraveze conditia. Din acest motiv parintii trebuie sa fie responsabili si sa ofere copiilor o alimentatie sanatoasa, bazata in principal pe mancare gatita acasa. Asta nu inseamna ca o pofta nu poate fi satisfacuta, asta nu inseamna ca o data la ceva timp copiii nu pot consuma si masa lor preferata de tip fast-food. Excesele insa nu sunt bune si acest lucru este perfect valabil si in acest caz. Astfel luati, ca parinti, masurile potrivite pentru a va asigura ca sanatatea copilului nu este afectata.