Lotus 49

Formula 1: Evolutia masinilor

De-a lungul timpului Formula 1 a fost competitia care a dat nastere multor tehnologii ce au ajuns sa schimbe modul in care desenam si construim masinile din ziua de astazi. Sunt multe tehnologii dezvoltate in F1 care ne-au adus la stadiu in care suntem astazi in industria auto.

Au fost o serie de masini care au schimbat modul in care Formula 1 a avansat in istoria sa de 64 ani.

Alfa Romeo 158

Alfa Romeo 158 a fost masina care a inceput totul Aceasta a fost prima masina care a reusit sa castige primul campionat de Formula 1. Acesta s-a desfasurat in anul 1950. Masina avea un motor de 1.5 litri si o greutate de putin peste 600 de kilograme. Daca e sa luam in considerare faptul ca masina dezvolta 300 de cai putere, ar fi una destul de rapida chiar si in comparatie cu standardele de astazi.

LOTUS 49B

Colin Chapman a fost unul din designerii care au schimbat modul in care masinile din F1 ajung sa arate in ziua de astazi. Acesta a gasit o modalitate de imbunatati masina prin adaugarea unor elemente ce se asemenau unor aripi. Acestea erau integrate in sasiu si nu erau asezate pe el. Masina a castigat titlul din anul 1968, fiabilitatea fiind punctul sau slab.

Renault RB9

Aceasta este masina care l-a condus pe Sebastian Vettel catre cel de-al 4-lea titlu consecutiv. Masina este una care se poate compara cu cele mai rapide din istoria F1, chiar daca au fost modificari majore in privirea motorizarii in ultimii ani. Masina se folosea de gazele de esapament pentru a crea mai multa forta de apasare, avantaj ce Vettel l-a folosit in cursele sale. Toate aceste descoperiri au fost oarecum fara folos. In anul 2014 toti producatorii au fost nevoiti sa se intoarca la plansa de desen intrucat au fost schimbari majore pentru sezonul 2014. Motoarele V6 si intoarecerea sistemului Turbo sunt doar cateva dintre acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *