baterie

Intretinerea bateriei Li-Ion

La fel ca oricare alte tipuri de baterii, are nevoie de intretinere pentru a dura mai mult, pentru ca perioada de utilizare sa fie maxima. Bateriile si acumulatorii Li-ion sunt printre cele mai utilizate in ziua de astazi. Au adus multe avantaje fata de tehnologia anterioara, bazata pe Nichel-Cadmiu. Este disponibila actual si varianta de acumulator bazata pe Litiu-Polimer, insa majoritatea gadgeturilor si dispozitivelor continua sa functioneze pe Li-ion. Pentru maximum de beneficii si o durata de utilizare cat mai mare, se impune luarea unor masuri.

  • Nu incarcati bateria la temperaturi extreme. Chiar daca temperatura la care bateria poate fi incarcata este conform specificatiilor intre 0 si 45°C, pentru o performanta optima este recomandata incarcarea la o temperatura situata intre 10 si 30°C.
  • Folositi incarcatoare originale. Incarcatoarele de calitate indoielnica pe care le putem gasi in magazine pot sa afecteze bateria, iar economia facuta prin cumpararea unui incarcator ieftin poate sa aiba urmari pe termen lung asupra performantei bateriei.
  • Evitati epuizarea completa a bateriei. Bateriile si acumulatorii pe Li-ion, in special cei folositi pentru laptopuri, trebuie reincarcati si nu trebuie lasati sa se epuizeze total, pana cand dispozitivul se inchide sau intra in hibernare.
  • Nu folositi dispozitivul la temperaturi foarte ridicate sau foarte joase, intrucat bateria poate avea de suferit. Capacitatea ii va fi afectata, va tine mai putin incarcata si asa mai departe.
  • Recomandarea in unele cazuri sunt ciclurile complete de descarcare-reincarcare. Bateriile pe Li-ion ajung la capacitatea maxima dupa 2-3 astfel de cicluri, care ulterior nu mai trebuiesc repetate, fiind efectuate doar initial.
  • Nu lasati bateria conectata tot timpul la incarcator. Daca acest lucru se face zilnic, treptat capacitatea de a tine incarcata va fi afectata.

Bateriile incep sa isi piarda capacitatea de a tine incarcate chiar din momentul cand ies din fabrica. Nu poti sa te astepti ca o baterie sa tina o vesnicie, insa cu o ingrijire corespunzatoare poate ajunge chiar la 5 ani sau mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *