limbaj universal

Limbajul universal

Oamenii de stiinta de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, au anuntat ca au descoperit limbajul universal si care are rol de a actiona asemeni unui liant intre toate limbile vorbite pe Pamant.

Potrivit cercetatorilor si specialistilor din domeniu, numarul de limbi vorbite pe Pamant este cuprins intre 3000 si 7000, multe dintre acestea avand foarte putine asemanari cu altele. Aceste diferente sunt atat de mari incat oamenii de stiinta se intreaba daca ar putea sa existe o legatura intre ele. In ciuda acestei teorii, o buna parte din specialistii lingvistici au continuat sa faca cercetari asupra unei singure limbi universale, care sa permita comunicarea si intelegerea intre toti oamenii pamantului, indiferent de natiunea de unde provin.

Astfel, oamenii de stiinta de la MIT au descoperit ca „toate limbile se autoorganizeaza intr-o astfel de maniera incat conceptele inrudite raman pe cat posibil apropiate in cadrul unei fraze, facand ca intelegerea globala sa fie mai usoara”.

Gramatica universala

In urma analizei asupra 37 de limbi diferite dar si a modului in care acestea limiteaza spatiul care separa cuvintele asociate dintre ele, specialistii de la MIT au reusit sa confirme ipoteza de baza pe care au formulat-o. Cu alte cuvinte, se pare ca exista si o gramatica universala subiacenta, care reuseste sa faca legatura intre toate limbile din lume. Cu toate acestea, pana la acest studiu, aceasta teorie a ramas una extrem de controversata in comunitatea stiintifica.

Jennifer Culbertson, specialist la MIT, sustine ca „acest studiu reprezinta o sursa importanta de dovezi pentru formularea unor ipoteze mai largi care pot sa vizeze felul in care ordinea cuvintelor este determinata in limbile din lumea intreaga.” Cu toate acestea, studiul recent realizat a luat in calcul numai 37 de limbi deoarece acestea erau asociate intre ele si impartaseau aceleasi radacine comune. Totusi, acest lucru nu inlatura posibilitatea ca o noua cercetare sa devina o baza solida pentru studiile care vor urma sa se realizeze in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *