vippls.ro

Lucruri interesante despre zgarie-nori

Pe parcursul istoriei omenirea s-a orientat tot timpul catre cucerirea inaltimilor. Inca din antichitate s-a cautat cucerirea acestora – dovada stau piramidele Egiptului antic pentru care mii de muncitori au trudit. Epoca medievala pune de asemenea in evidenta constructii precum turnuri si catedrale impunatoare, pentru realizarea carora au fost necesare eforturi uimitoare. Era moderna se evidentiaza printr-un alt stil: zgarie-nori care rup barierele inaltimilor si concentreaza intr-o suprafata mica numeroase bunuri.

Daca initial existau limitari in ceea ce priveste inaltimea – nu se construiau cladiri mai inalte de 10 etaje – in momentul de fata aceasta limitare nu mai exista. In cazul constructiilor realizate din mortar, caramizi sau beton, cu cat sunt mai inalte, cu atat sunt necesare si temelii si baze de sustinere mai trainice. Pe principiul piramidelor de persoane – cu cat sunt mai inalte cu atat si baza trebuie sa fie mai mare, constructiile realizate din beton, caramizi sau mortar necesita piloni de sustinere sau piloti forati pentru a asigura o buna stabilitate.

Progresele pe care le-a cunoscut societatea in domeniul tehnologic au dus la construirea asa-numitilor zgarie-nori, cladiri foarte inalte care verticalizau spatiul util in metropole unde acesta era mai mult decat limitat.

Productia in masa a otelului s-a dezvoltat si a facut posibila construirea acestor zgarie-nori. Grinzile inguste si relativ usoare puteau sa sustina o greutate mult mai mare fata de peretii din caramizi ai cladirilor mai vechi. In acelasi timp spatiul ocupat de pereti a fost considerabil redus si s-a ajuns la obtinerea de spatiu util necesar pentru dezvoltarea marilor orase.

Problemele pe care le-au avut de infruntat arhitectii ce se ocupau de constructia zgarie-norilor tineau de gravitatie. In primul rand trebuia luata in considerare forta gravitationala verticala, fara a ignora insa si miscarile orizontale ale fronturilor de aer sau vibratiile produse de cutremure ce pot sa afecteze integritatea structurala a cladirilor.

Desi realizate ca structuri flexibile, care pot sa se balanseze precum un stalp sau un pom in bataia vantului, zgarie-norii sunt in majoritatea cazurilor intariti prin piloni si structuri de sustinere centrale, nuclee din beton care asigura o rigiditate a constructiei si nu permite tensionarea excesiva a grinzilor de otel in conditii de miscari orizontale puternice.

In momentul de fata tehnologia a evoluat intr-o asa masura incat de la an la an se realizeaza constructii tot mai impunatoare. Zgarie-nori, turnuri, hoteluri care pur si simplu par sa sfideze gravitatia si miscarile fronturilor de aer in atmosfera continua sa uimeasca. Secretul sta in flexibilitatea lor, dar si in sustinerea asigurata de piloti forati, nuclee din beton ori alte sisteme care ofera rezistenta din acest punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *