Antarctica

Lucruri nestiute despre Antarctica

Orele de geografie de pe bancile scolilor ne-au oferit cateva informatii despre Antarctica. Este posibil ca unii dintre voi sa stie mai multe despre continentul de gheata decat majoritatea insa sunt unele lucruri care nu au fost spuse la orele de geografie si nici macar cei mai „tocilari” nu stiu prea multe despre acest tinut.

Antarctica este casa pentru cei mai mari icebergi din lume. B-15 este cel mai mare iceberg din lume avand o suprafata mai mare decat Jamaica. Acesta acopera 11 000 de km patrati. Chiar si in conditiile bucati de gheata se mai desprind de acesta ramane in continuare cel mai mare iceberg din lume.

Antarctica nu are o populatie permanenta. Nu exista localnici care isi duc viata acolo. Acest lucru este di de inteles din cauza conditiilor foarte aspre. Cea mai mica temperatura inregistrata pe continent si pe glob in acelasi timp a fost de – 89.4 grade. Daca mai adaugam si faptul ca intregul continent este considerat ca fiind un desert datorita precipitatiilor reduse. Daca e sa adaugam si vanutirile puternice cu te temperaturile scazute este destul de clar de ce nu sunt locatari. Sunt in total 1000 de oameni care traiesc in Antarctica, majoritatea acestora fiind cercetatori si oameni de stiinta.

Nu exista un timp standard pe contient. Avand in vedere fapul ca noptile si zilele au un ciclu destul de ciudat, este destul de dificil sa ai un timp in concordanta cu restul continentelor. 6 luni de zile este noapte si 6 luni este zi. Nu exista diferenta de fus orar indiferent de locatie pe continent. Ca timp de referinta se ia timpul UTC.

Este cel mai bun loc pentru studierea meteoritilor. Acestia cad in numar foarte mare pe continent si pot fi studiati mai in detaliu. Sunt chiar si bucati de pe marte care au ajuns sa fie gasite pe suprafata Antarcticii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *