negativitate

Negativitatea – impactul asupra vietii

Pentru multe persoane raspunsul negativ la unele situatii vine atat de natural incat nici nu sesizeaza. Mintea le este atat de obisnuita in a exprima verbal negativitatea, incat considera acest lucru ca fiind normal. Se poate face insa o schimbare, pentru a evita negativitatea ca raspuns chiar la situatii nefavorabile.

Negativitatea provoaca stres inutil. Cand are loc un eveniment nefericit sau tragic, automat declanseaza reactii care cresc nivelul de stres. Pe moment este o reactie normala, insa pe masura ce trece timpul si raspunsul negativ la o situatie persista, poate cauza un nivel suplimentar de stres, care sa declanseze mai departe si alte consecinte nefaste asupra sanatatii.

Negativitatea provoaca instabilitate psihica. Atat stresul cat si grijile ne pot face uneori sa ne pierdem mintile. Suntem tot timpul supusi indoielilor, insa trebuie sa trecem peste ele. Gandirea negativista ne impiedica de cele mai multe ori sa credem ca nu putem face ceva, cand in fapt situatia sta exact pe dos. Instabilitatea si nesiguranta in luarea deciziilor sunt alte doua consecinte ale negativitatii.

Negativitatea provoaca un respect de sine scazut. Oricine greseste, nimeni nu este perfect. Cu toate acestea, unii se concentreaza numai pe punctele lor slabe si pe imperfectiuni, fara a cauta sa le imbunatateasca sau sa vada ca exista si parti pozitive in toata povestea.

Negativitatea duce la nereusita. Ori de cate ori il iei pe „nu” in brate – cum spune romanul, sansele de reusita scad. Daca iti propui un obiectiv si pleci din start cu ideea ca nu il vei putea duce la indeplinire, atunci acest lucru se va adeveri. Indiferent de cate piedici apar, trebuie sa iti pastrezi mentalitatea pozitiva, trebuie sa vezi in fiecare piedica o oportunitate si o provocare. Concluzia – desi pare un cliseu – este ca trebuie sa cauti tot timpul sa vezi partea plina a paharului, pentru ca altfel nu vei putea avea succes. Impactul negativitatii asupra vietii este unul foarte puternic, insa cu cateva eforturi aceasta poate fi inlaturata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *