Qwerty

Cum am aflat eu prima data de ce se numeste asa tastatura de la calculator, de la laptop sau de la unele smartphone-uri? In timp ce stateam cu fratele meu de vorba despre una alta, a venit vorba de faptul ca mi-as dori un telefon cu tastatura qwerty, ca am auzit ca sunt smechere.

Cand m-a intrebat daca stiu exact ce e aia o tastatura qwerty, nu am stiut ce sa-i raspund, spre rusinea mea, el fiind mai mic ca ani decat mine. Atunci a deschis laptopul si mi-a aratat pe tastatura acestuia formatia de sase litere din stanga ce formau cuvantul „qwerty”.

Apoi, ca sa ma documentez si mai bine despre acest subiect, am cautat pe internet si am aflat ca tastatura qwerty este printre cele mai moderne tipuri de tastaturi din ziua de astazi, numele venind asa cum mi-am dat si eu seama, de la citirea celor sase taste care apar in primul rand de litere din stanga tastaturii(Q,W,E,R,T,Y), citite de la stanga la dreapta.

Am mai aflat ca design-ul QWERTY este bazat pe o schema, un plan, creat pentru masinile de scris Sholes si Glidden si vandut apoi lui Remington. Folosirea si adoptarea tastaturii QWERTY este des vazuta ca una dintre cele mai importante studii de caz datorita faptului ca este larg raspandita si binecunoscuta in toata lumea, dar si datorita faptului ca este foarte des utilizata.

Tastatura qwerty este foarte apreciata mai ales de detinatorii de smartphonen-uri pentru ca este mai usor de utilizat, mesajele se scriu mult mai usor, si la fel si navigarea pe net se face mai simplu datorita faptului ca exista cate o singura litera pe tasta, si nu mai multe ca la alte telefoane sau aparate.

Insa, pe langa avantaje, exista si dezavantaje. Este regretabil faptul ca nu exista diacritice, acestea trebuie formate mai apoi din calculator. Si de asemenea, unii oameni mai sunt nemultumiti de faptul ca degetele muncesc foarte mult si obosesc foarte repede, dar asta difera de la om la om, de la caz la caz.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *