radicali liberi

Radicali liberi si antioxidanti

Datorita stilului de viata haotic din zilele noastre ajungem sa neglijam uneori dieta. Elemente precum poluarea, stresul, sedentarismul ori altele contribuie la probleme de sanatate din cele mai diverse. Va spun ceva cuvintele radicali liberi, detoxifiere, antioxidanti? Sa vedem care ar fi relatia dintre radicali liberi si antioxidanti.

Radicalii liberi sunt molecule organice, la baza atomi sau grupari de atomi cu un numar impar de electroni ce ii face sa fie instabili. Acesti radicali liberi provoaca reactii in lant la nivel de organism, actionand asupra tuturor celulelor vii.

Unde intervin antioxidantii? Ofera acel electron radicalilor liberi, completand astfel necesarul si contribuind la o mai buna stabilitate a moleculelor. In plus, antioxidantii opresc, remediaza si previn actiunile daunatoare ale radicalilor liberi, ajutand la o detoxifiere naturala si eficienta a organismului, eliminandu-i.

Radicalii liberi prezenti intr-o cantitate redusa in organism nu reprezinta o problema, insa datorita stilului de viata pe care il ducem in zilele noastre, suntem constant expusi la actiunea lor daunatoare. Antioxidantii isi intra aici in rol. Printre cei mai puternici antioxidanti se numara vitaminele C, A, E si beta-carotenul. Nu este neaparat necesar sa apelezi la suplimente pentru a aduce in organism un aport de antioxidanti, ii poti obtine si dintr-o alimentatie corespunzatoare. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa consumi cat mai multe fructe si legume, de preferat proaspete si organice, fara pesticide ori alte chimicale.

Antioxidantii ajuta corpul sa lupte cu actiunea daunatoare a radicalilor liberi, mentin starea de sanatate, intaresc sistemul imunitar si mai aduc un beneficiu important: pot preveni si imbatranirea prematura. Pentru a contracara toate efectele daunatoare ale radicalilor liberi, trebuie mentinut un regim alimentar sanatos, trebuie urmate cure de detoxifiere in unele cazuri, iar miscarea si odihna corespunzatoare zilnica ajuta de asemenea foarte mult. In acest fel am putea reusi sa ne protejam mai bine de tot ceea ce inseamna poluare, actiune daunatoare a radicalilor liberi si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *