rugina

Remedii casnice pentru inlaturarea ruginii

Rugina se formeaza cand fierul reactioneaza cu oxigenul din atmosfera, sau in conditii de umiditate crescuta, proces denumit oxidare. Rugina are actiune coroziva asupra fierului si afecteaza si alte materiale din apropiere. Daca nu se doreste apelarea la substante chimice si agenti de curatare cu chimicale potential daunatoare, aflati ca exista cateva remedii casnice pentru inlaturarea ruginii. In continuare prezentam cateva dintre acestea.

Lamaile. Mai exact, sucul de lamai. Stoarceti doua sau trei lamai intr-un recipient, pentru ca apoi sa umeziti o carpa si sa stergeti zona ruginita cu acest suc. Lasat sa actioneze cateva minute pe pata de rugina, sucul de lamaie va lasa apoi suprafata curata, dupa stergerea definitiva.

Ketchup. Surprinzator, dar da. In combinatie cu soda pentru spalat, poate inlatura rugina. Ajuta la curatarea acumularilor de rugina de pe piesele de mobilier din metal cu usurinta. Adaugate acestea doua pe pata de rugina si lasate o perioada sa actioneze (doua ore cel putin), dupa clatire cu apa calda si stergerea zonei cu o carpa uscata, petele vor fi inlaturate.

Otet alb – ajuta la inlaturarea ruginei de pe toate tipurile de masinarii si echipamente metalice, inclusiv componente ale bicicletelor. Va trebui pulverizat pe zona afectata de rugina, lasat sa actioneze cateva ore, si apoi frecata zona cu o perie de sarma pana cand sunt inlaturate toate petele.

Aceste metode si remedii casnice pentru inlaturarea ruginei pot fi folosite pentru diverse suprafete patate, de la metale, la plastic sau chiar si fibre. Dupa prima aplicare, unele dintre pete tind sa ramana, de aceea procedeele trebuiesc repetate pana la inlaturarea completa. Aceste metode, spre deosebire de substantele de curatare gasite in comert, sunt perfect sigure pentru copii si pentru animalele de casa, insa este recomandata utilizarea si aplicarea lor purtand manusi, in cazul persoanelor cu o piele mai sensibila putand sa apara iritatii ale pielii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *