iarna

Sfaturi pentru a conduce in siguranta iarna

Nu e nici un secret faptul ca strazile devin mai periculoase pe timp de iarna, din punct de vedere al sigurantei in condus. In special daca zapada se depune si se formeaza mai multe straturi, devine uneori un lucru foarte dificil mentinerea directiei autovehiculului. Iata in continuare cateva sfaturi pentru a conduce in siguranta iarna.

1. Uita de Fast and Furious (Furios si iute). Condu incet si responsabil

Primul si poate cel mai important sfat pentru a conduce in conditii de siguranta pe timp de iarna este pastrarea unei viteze reduse. Trebuie constientizat faptul ca nu mai e vara, iar patura de zapada ce s-a depus este una foarte inselatoare. Franarea nu mai este la fel de eficienta pe timp de iarna, intrucat stratul de zapada de sub cel de suprafata poate fi inghetat. Se pot produce astfel derapaje si accidente, a caror seriozitate se agraveaza mai ales daca autovehiculul ruleaza si cu o viteza marita.

2. Se impune verificarea periodica a conditiei vehiculului

Verificarea se impune indiferent de sezonul in care se circula, insa devine mult mai importanta pentru perioada iernii. Aici nu trebuiesc uitate echilibrarea rotilor, verificarea franelor, verificare directiei, instalatiei de aer conditionat, sistemul electric, agentii de racire, lichidul de frana, lichidul de parbriz, antigelul si asa mai departe.

3. Verifica anvelopele

Cand se conduce pe timp de iarna, exista o linie foarte subtire intre controlul deplin si pierderea acestuia. Aceasta linie este demarcata de tractiunea si priza pe care o au anvelopele la sosea. Cauciucurile mixte iarna-vara se comporta rezonabil chiar si in conditii de iarna, cu toate acestea este recomandata utilizarea celor speciale pentru iarna.

4. Trezeste-te mai devreme

Mai ales pe perioada iernii, va trebui sa te trezesti mai devreme, daca nu vrei sa intarzii la serviciu. Va trebui sa deszapezesti masina, sa o incalzesti, sa cureti parbrizul, stergatoarele, oglinzile si asa mai departe.

Trebuie sa fim bine pregatiti pentru orice situatie se poate ivi, astfel pe timp de iarna sunt absolut necesare in masina o lopata, o perie pentru indepartat zapada de pe caroserie si eventual un spray de contacte, cand ingheata portierele cu totul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *