sindromul truman

Sindromul Truman

Sindromul Truman este o forma de iluzie psihologica in care pacientul este de parere ca este prins in interiorul unui show de televiziune, sau ca oamenii ii monitorizeaza viata, inregistrandu-i fiecare miscare. Numele acestei afectiuni psihologice este o referire la filmul The Truman Show, din 1998, care reprezinta un personaj care isi duce viata pe un platou de filmare, fara ca acesta sa fie constient de acest lucru. Pentru cei mai sanatosi la minte, aceasta boala ar putea sa sune a fi una din cele mai ridicole de pe pamant, insa care nu este foarte periculoasa. Cu toate acestea, specialistii sustin ca aceasta afectiune este foarte periculoasa pentru cei care sufera de ea.

Psihologii sugereaza ca sindromul Truman este o iluzie bazata pe cultura, mentionand ca aceasta afectiune are tendinta de a fi mai predominanta in statele dezvoltate, unde exista si un nivel mai ridicat de metode de supraveghere a populatiei, si unde accesul la show-urile TV se face relativ usor. O multime de oameni care traiesc in astfel de societati devin agitati in jurul camerelor de supraveghere, insa oamenii care sufera de sindromul Truman duc acest lucru la un nou nivel, determinandu-si preocuparile reale in functie de iluzii.

Tratament

Tratarea sindromului Truman este un proces destul de complex. Utilizarea de medicamente anti-psihotice si anti-depresive poate fi de mare ajutor, insa in cele din urma, terapia este cea mai buna optiune pentru insanatosire. Din cauza faptului ca toate iluziile se bazeaza pe premisa ca lumea nu este reala, tratarea pacientului cu ajutorul terapiei poate fi o lupta dificila, deoarece pacientul va crede ca totul este regizat.

Pacientii care sufera de aceasta afectiune se refera in principal la The Truman Show, alaturi de alte filme si carti cu premise similare. Acestia sustin ca traiesc intr-o lume artificiala unde nimic nu este real iar fiecare actiune pe care o fac este atent monitorizata si inregistrata de o camera. Asemeni personajului principal din film, astfel de oameni au tendinta de crede ca sunt rupti incet de realitate, insa nimeni nu ii crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *