Suna o ureche – este o expresie populara ce descrie o stare ciudata, cand in ureche se aude un zgomot desi nu exista ceva la exterior care sa fie cauza. Uneori poate fi descrisa ca un tiuit, zumzet, tarait, in fel si chip. De fapt este aceeasi situatie, se numeste tinitus si poate fi o afectiune deranjanta.
Primul gand pe care pacientul il poate avea cand vine vorba de o astfel de situatie se refera la un traumatism, la un corp strain ce a patruns in ureche sau semne de infectie. Astfel de situatii pot fi sursa sau nu.
Simptome ale tinitusului
Aparte de acea senzatie ca in ureche se aude ceva, pacientul poate resimti nevoie acuta de a se scarpina, durere, cefalee, febra, ameteala, poate chiar si roseata. In functie si de ceea ce cauzeaza starea se poate sa existe si secretii ale urechii, scurgeri.
De ce apare? Explicatia medicala este prea vaga; tehnic vorbind, tinitusul apare cand celulele de la nivelul urechii au o activitate anormala. Se transmit catre creier anumite semnale interpretate drept sunete. Specialistii spun ca posibile cauze ale acestei afectiuni sunt:
- Expunerea prelungita la sunete de inalta frecventa. Aici se poate include si ascultarea muzicii in casti, la volum maxim.
- Dopul de ceara. Sunt pacienti care resimt durere, insa sunt si cei care nu prezinta simptome ce tradeaza aparitia unui dop de ceara. Medicul ORL-ist poate confirma.
- Infectii ale urechii, boli de sange.
- Stresul.
- Otoscleroza, o boala ce implica scleroza oaselor de la urechea medie.
Aparte de conditia medicala a pacientului se prea poate ca si alte contexte sa determine o astfel de stare. Tinitus poate fi explicat in anumite cazuri prin prezenta unor tumori cerebrale, traumatisme craniene si nu numai. Antidepresivele, antibioticele pot fi de asemenea posibile cauze ce intretin tinitusul.
Profilul pacientului cu tinitus
Pacientul cu tinitus are in medie varsta de peste 65 de ani, cu precadere de sex masculin, lucreaza sau a lucrat in medii cu zgomote puternice. Infectiile urechii sunt frecvente in cazul sau. Sau nu. Tiparul acestui tip de pacient include consum mare de aspirina sau medicamente asociate cu terapia anti-cancer.
Desigur ca nimic nu este standard. Sunt pacienti diagnosticati cu tinitus ce au aceasta afectiune ca urmare a unei gene mostenite ce implica depuneri ce se formeaza in timp pe anumite parti ale urechii interne. Acesta este doar un exemplu ce demonstreaza ca afectiunea numita tinitus poate afecta clase diverse de pacienti.
Cand mergi la medic
Tinitusul poate afecta viata in toate activitatile. Apare brusc, deranjeaza, uneori se insoteste si de alte manifestari, deci nu este deloc placut. Se impune vizita la medic, spre exemplu la o clinica de genul CaritSanMed Targu Mures intrucat acolo unde se impun analize complexe, indiferent de tipul lor, sa poata fi realizate in acelasi loc. Nu este de ezitat vizita cand apare starea de confuzie, ameteala, sangerarea sau pierderea memoriei.
Din pacate, tinitusul nu dispare de la sine, asadar este de urmarit pacientul, in incercarea de a afla cand are momente in care se simte mai bine sau mai rau. Tinitusul nu este o afectiune grava, insa poate degenera din cauza multiplelor simptome cu care se poate asocia.