OGLE-2005-BLG-390L B

Universul si planetele sale

Oamenii de stiinta au reusit sa identifice foarte multe planete din Univers, unele aflate chiar la mii de ani lumina distanta. Chiar daca sunt la distante foarte mari fata de noi, tot puteam aprecia dimensiunea si masa acestor planete, chiar si varsta este un element ce poate fi identificat. Multe dintre aceste planete sunt foarte greu de retinut. Un motiv pentru acest lucru este numele lor destul de complicat, dar unele din ele sunt de retinut datorita caracteristicilor iesite din comun. Printre aceste planete regasim:

GJ 1214b

Ca tot vorbeam de nume ciudate pentru planete. Aceasta planeta sare in evidenta prin faptul ca este cea mai uda planeta cunoscuta. Aceasta este acoperita apropae  in totalitate de apa. Totusi apa care acopera planeta nu este apa obisnuita pe care o cunoastem pe toti. Este mai degraba o apa extraterestra care se care desi are o temperatura destul de ridicata, nu s-a evaporat din cauza presiunii mari la care este supusa. Cercetatorii se refera la aceasta substanta ca fiind „hot ice” sau apa „super fluida”. Planeta a fost descoperita in anul 2009 si se spera ca vor putea realiza un proiect de studiu amanuntia aspra acesteia pana in anul 2018.

OGLE-2005-BLG-390L B

Continuand seria de nume ciudate, gasim aceasta planeta. Este recunoscuta ca fiind cea mai rece planeta, fiind o versiune din Calea Lactee pentru planeta Hotch din filmul „The Empire Strikes Back”. Aceasta este cea  mai rece exoplaneta descoperita pana in prezent.

Planeta este atat de indeparta de steaua proprie incat are nevoie de 10 ani pentru a face un cerc complet in orbarea acestia. Temperatura medie de pe aceasta planeta este de -200 de grade Celsius. Pe langa aceasta distinctie, este recunoscuta ca fiind cea indepartata exoplaneta de Pamant. Distanta de parcurs pana la aceasta planeta fiind de 28 000 de ani lumina fata de Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *